Še eno spletišče WordPress
Pomlad je dokončno zmagala in ponuja nam tudi kar nekaj divje hrane. Si uspel-a nabrati kaj čemaža? Odlično! Ta zdrava in nadvse okusna zel je zares vsestranska. Uporabil sem jo tudi v marinadi in rezultat je bil zares osupljiv.
Sestavine (za 4 osebe):
Priprava:
Piščančje fileje operi, dobro osuši, nežno potolči in zloži v manjšo posodo s pokrovom. Čemaž na drobno sesekljaj, zmešaj z olivnim oljem, jušno osnovo in malo sveže mletega popra, dosoli po okusu. Marinado prelij po filejih, večkrat jih obrni in poskrbi, da bo marinada dobro opravila svoje delo. Meso pusti v marinadi najmanj 30 minut, še bolje pa v hladilniku čez noč.
Pred pripravo naj ima meso sobno temperaturo. Če je bilo v hladilniku, ga vzemi iz hladilnika 30-40 minut pred pripravo. Na močno ogreti plošči za žar (ali na primerni ponvi) popeči meso na obeh straneh do temno zlatorumene barve. Običajno potrebujemo za to 6 minut za vsako stran.
Postrezi na ogretih krožnikih. Na rob krožnika dodaj žličko mmmarmelade Beatrice št. 7 – muškatna buča z ingverjem. Tenko namazana na koščke mesa pričara čudovito kulinarično doživetje. Če ti je ostalo še kaj svežega čemaža, ga nareži med mlado solatko, ki jo ponudiš zraven.
Namigi:
A veš, kateri sadež iz skupine jagodičevja vsi poznamo in uporabljamo kot zelenjavo? To je rajski sadež, ki ima v slovenščini še posebej lepo ime: paradiž-nik.
Paradižniki, ali kot jim rečemo Primorci – pomidori, izvirajo iz Južne in Centralne Amerike. Ker so slastni in jih lahko pripravimo na sto in en način, imajo tudi v najini hiši prav posebno mesto. V februarju dnevna soba dobi nov »okras«: lončke, v katero sem položila čisto majhno pikico – semenko iz paradižnikov, ki so na najinem vrtu zrasli prejšnje poletje. Četudi nimava ogromnega zelenjavnega vrta, imava v moji »semenski banki« kakšnih pet, šest različnih vrst pomidorov.
Kljub temu, da na Krasu zrastejo zares slastni paradižniki, kuhava paradižnikovo šalšo Mmm Beatrice iz paradižnikov San Marzano, ki so dozoreli v južni Italiji. Meniva namreč, da je prav to zmagovit obet za res vrhunsko paradižnikovo šalšo. V kozarčku paradižnikove šalše Mmm Beatrice je približno kilogram paradižnikov. Šalše namenova ne začiniva, le žličko oljčnega olja prilijeva po vrhu, zato jo lahko uporabiš po svojem okusu in navdihu.
Si tudi ti med tistimi, ki obožujemo juhe? Potem ti bo prišel prav tale recept za božansko paradižnikovo juho, ki jo lahko pripraviš v pičlih nekaj minutah. Torej – hip hip hip, strašni trik:
Sestavine (za 2-3 osebe, odvisno od stopnje lakote):
Priprava:
Namig:
Če je lakota huda ali pa če bo tvoj obrok le juha, po vrhu potrosi in nato vmešaj še prgišče naribanega svežega sira. In/ali pa si (po italijansko) privošči zraven še šnito hrustljavega, domačega kruha.
Buon appetito. ;)
Bodi lepo,
Tako kot z vsemi dobrimi stvarmi, je tudi s čatnijem: veliko predober je, da bi ostal le v deželi, iz katere izvira – v Indiji. Gurmani po vsem svetu ga obožujejo in uporabljajo na najrazličnejše načine, kuharji pa si pri čatnijih dajejo duška in razvijajo nove in nove recepte.
Bistvo zares dobrega, plemenitega čatnija (chutney) je v harmoniji. Kljub temu, da čatni združuje različne okuse – pikantne in sladke, nežne in ostre – nobeden od njih ne sme prevladati. Prav tako se morajo v okusno celoto preplesti prav vse sestavine – sadje, zelenjava, začimbe in ostali dodatki.
Mmm Beatrice je med prvimi, če ne celo prva, kupcem ponudila slovenski čatni, saj sva z Jurijem prepričana, da dober čatni zares pristoji malodane vsepovsod. A ker na najinem vrtu še vedno rastejo melancane (jajčevci), ti danes zaupam, kako jih najraje pripravim.
Sestavine:
Priprava:
Tako pripravljene melancane lahko ponudiš kot samostojno jed, prilogo ali predjed.
Namigi:
Dober tek. ;)
Zdaj se je tudi meni – prvič v tem letu – zazdelo, da se je poletje utrudilo. Ne, gotovo se še ni končalo, vsaj pri nas, na Krasu ne. A vročina je popustila, dnevi so krajši in krajina se spreminja.
Vse je spet drugače. Drugače diši, drugačna je svetloba, drugačni smo mi. Dolg sprehod po kraški gmajni, druženje z zares dobrimi prijatelji ali pa ležanje pod murvo – to so tri najboljše stvari, ki so se mi odlično izkazale v takšnih razpoloženjih.
Danes bom izbrala tretje (ležanje pod murvo), a si bom poleg ležalnika dala še mizico, nanjo pa – odlično sladico, ki ne prija le v največji vročini, temveč čez vse leto: jogurtova strnjenka z mandarinino marmelado Mmm Beatrice. Ni presladka (nisem ravno sladkosneda), je pa slastna. In življenje bo še lepše.
Priprava je tako enostavna in hitra, da se tega lahko lotiš tudi, ko nisi najbolj poskočna/poskočen.
Sestavine (za 4 osebe):
Priprava:
Namig:
namesto mandarinine marmelade lahko poskusiš tudi s pomarančno marmelado št. 12 ali pa z marmelado št. 15: pomaranče s čokolado.
Ekola! Pa naj ti tekne. ;)
4 element(ov)