Cart0

You have no items in your shopping cart.

Product was successfully added to your shopping cart.

Mmm paradižnikova juha

Mmm paradižnikova juha
Vojka Žgavec Clemenz
10.09.2019

A veš, kateri sadež iz skupine jagodičevja vsi poznamo in uporabljamo kot zelenjavo? To je rajski sadež, ki ima v slovenščini še posebej lepo ime: paradiž-nik.

Paradižniki, ali kot jim rečemo Primorci – pomidori, izvirajo iz Južne in Centralne Amerike. Ker so slastni in jih lahko pripravimo na sto in en način, imajo tudi v najini hiši prav posebno mesto. V februarju dnevna soba dobi nov »okras«: lončke, v katero sem položila čisto majhno pikico – semenko iz paradižnikov, ki so na najinem vrtu zrasli prejšnje poletje. Četudi nimava ogromnega zelenjavnega vrta, imava v moji »semenski banki« kakšnih pet, šest različnih vrst pomidorov.

Kljub temu, da na Krasu zrastejo zares slastni paradižniki, kuhava paradižnikovo šalšo Mmm Beatrice iz paradižnikov San Marzano, ki so dozoreli v južni Italiji. Meniva namreč, da je prav to zmagovit obet za res vrhunsko paradižnikovo šalšo. V kozarčku paradižnikove šalše Mmm Beatrice je približno kilogram paradižnikov. Šalše namenova ne začiniva, le žličko oljčnega olja prilijeva po vrhu, zato jo lahko uporabiš po svojem okusu in navdihu.

Si tudi ti med tistimi, ki obožujemo juhe? Potem ti bo prišel prav tale recept za božansko paradižnikovo juho, ki jo lahko pripraviš v pičlih nekaj minutah. Torej – hip hip hip, strašni trik:

 

Sestavine (za 2-3 osebe, odvisno od stopnje lakote):

  • paradižnikova šalša Mmm Beatrice – 1 kozarček
  • 2 stroka česna
  • 2-3 vršički sveže bazilike

 

Priprava:

  1. V kozico vlij cel kozarček paradižnikove šalše. Dodaj 200 ml vode (meni je všeč, da je paradižnikova juha gosta, »konkretna«) in pristavi na štedilnik. Sesekljaj in dodaj česen.
  2. Počakaj, da juha zavre, nato pa znižaj temperaturo in počasi kuhljaj še par minut.
  3. Odstavi in postrezi okrašeno z bazilikinim vršičkom.

 

Namig:

Če je lakota huda ali pa če bo tvoj obrok le juha, po vrhu potrosi in nato vmešaj še prgišče naribanega svežega sira. In/ali pa si (po italijansko) privošči zraven še šnito hrustljavega, domačega kruha.

Buon appetito. ;)

Bodi lepo,