Košarica0

V vaši košarici nimate izdelkov.

Kuhanje ni najin poklic, je pa najina ljubezen

Kuhanje ni najin poklic, je pa najina ljubezen

Ko sva se Vojka in Jurij leta 2006 iz Ljubljane preselila na Kras, sva kmalu ugotovila, da se ne bova ukvarjala le z dotedanjimi aktivnostmi. Še vedno nadaljujeva z osnovnima poklicema. Jurij, po izobrazbi zdravnik, je svetovalec za farmacevtsko industrijo in zdravstvene sisteme. Vojka, po izobrazbi novinarka, je komunikacijska strateginja, kreativna direktorica in predavateljica. Ob tem pa v okviru najinega podjetja Ideje, koncepti in zgodbe ustvarjava zgodbe, ki jih navdihuje prav Kras. Ena od njiju je Karra, osebna gostiteljica in ustvarjalka izjemnih kraških doživetij. A vse se je pravzaprav začelo z - Beatrice.

Beatrice – tista, ki osrečuje

Beatrice – tista, ki osrečuje

Tako sva poimenovala svoje novo domovanje na Krasu. Ime Beatrice, ki ga je morala izbrati Vojka, ko je izgubila na kartah, potrdil pa ga je Jurij, združuje vrsto plemenitih pomenov. Beatrice je »tista, ki osrečuje«. Je prinašalka blaženosti. Združuje vita activa (dejavno življenje) in vita contemplativa (razmišljujoče življenje). Beatrice je bila mladostna ljubezen, inspiracija in vizija popolne ženske Danteja Alighierija. V njegovem slavnem delu Božanska komedija je prav Beatrice tista, ki ga vodi skozi raj (Paradiso). Ime Beatrice je v svetovni poetiki postalo sinonim za nesmrtno, globoko, največjo ljubezen. Tudi Srečko Kosovel, svetovna legenda in veliki um, ki je živel, umrl in je pokopan v naši vasi Tomaj, je napisal pesem z naslovom Beatrice.

Ko sva se odločila za lansiranje blagovne znamke, je bilo takoj jasno: imenovala jo bova kot najin dom – Beatrice, tista, ki osrečuje.

Prvo marmelado skuhala pri desetih letih

Začelo pa se je pravzaprav z – marmelado. Vojka je svojo prvo skuhala pri desetih letih. Doma so imeli tri zelo rodovitne marelice in ker nihče ni vedel, kaj bi še z njimi, si je sama »zavezala firtoh«. 1 kg marelic, 1 kg sladkorja – tako je v svojem receptu v knjjigi Slovenska kuharica zapisala Felicita Kalinšek in po njem je bila skuhana Vojkina prva marmelada.

Prvo marmelado skuhala pri desetih letih
Mmm Beatrice in Kras

Mmm Beatrice
in Kras

Vojki je kmalu postalo jasno: za resnično slastno marmelado potrebuješ bistveno manj sladkorja. Spoznala je tudi, da lahko slastne marmelade skuha ne le iz sadja, temveč tudi iz zelenjave. In da je v kuhi na voljo cela vrsta različnih dodatkov, ki to kulinarično poslastico lahko še izboljšajo. Tako je po selitvi na Kras, kjer je večja kuhinja omogočila tudi več čaranja, nakuhala kar nekaj najrazličnejših vrst marmelad - iz sadja in zelenjave, z dodatki, brez dodatkov.

Tej strasti je kmalu podlegel tudi Jurij, ki je prav tako velik gurman in navdušen kuhar. Sprva sva marmelade kuhala le zase, družino in prijatelje. Ker pa Kras in Vipavska dolina ponujata bogastvo prvovrstnega sadja, se je količina mmmarmelad povečala. Na vztrajno prigovarjanje najinih prijateljev sva se odločila, da marmelade ponudiva tudi ostalim sladokuscem.

Vstop na trg

Leta 2013 sva marmelad Mmm Beatrice ponudila na trg. V enem letu sva prepričala gurmane v štirih državah: v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in Italiji. Naslednje leto so se marmeladam pridružili še čatniji in paradižnikova šalša, nastale pa so še nove vrste marmelad. Danes Mmm Beatrice združuje 29 vrst marmelad, 2 čatnija in paradižnikovo šalšo.

Vstop na trg

Še vedno majhna in butična, izbrana za izbrane

Čeprav je “družba” malih kulinaričnih coprnij narasla, še vedno vse delava sama – od priprave sadja, kuhanja, embaliranja, trženja. Mmm Beatrice ne sodi povsod. Vedno pa se razveseliva, če Mmm Beatrice povabijo tja, kjer ji je mesto: za izvirna poslovna darila v podjetja, ki jim je mar, kaj podarjajo svojim poslovnim partnerjem, v restavracije z Michelinovimi obeležji ali restavracije brez kakršnihkoli medalj, v specializirane prodajalne, izbrane delikatese ali pa v domove pravih sladokuscev. Med tiste torej, ki znajo prepoznati prvovrstno in cenijo butično.

Malo ali nič sladkorja
Predobre le za na kruh

Kulinarični priboljški, ki obogatijo življenje

In spet smo na začetku: »Beatrice je tista, ki osrečuje.« Toliko sijočih oči in nasmejanih obrazov prej ne Jurij v svoji farmacevtski karieri, ne Vojka na področju tržnih komunikacij še nisva srečala. Prav Mmm Beatrice nama je odprla pot do zares izjemnih, iskrivih, neobičajnih, drugačnih, drznih, pozitivnih, »bogatih«, mnogostranskih ljudi po različnih koncih Evrope.

Kulinarika združuje izjemne ljudi

Vrhunski strokovnjak s področja IT-ja, ki je zapustil odlično plačano službo v multinacionalki in raje odprl svoj bistro na Dunaju, v katerem ustvarja top gurmanske presežke. PR-jevka v eminentni firmi v osrčju najbogatejše Evrope, ki je raje postala blogovka in »samo-založnica« na področju kulinarike in gurmanskih presežkov. Strokovnjak s področja mednarodnih financ, ki se je na višku profesionalne poti usmeril k fotografiji in pisanju potopisov. Slaščičarski italijanski čarodej, ki mu ni dovolj ustvarjati običajne poslastice, temveč odkriva nove in nove presežke in je slaščičarstvo razvil v virtuoznost. Znanstvenica, ki je v manjšem avstrijskem mestecu odprla svoj »Feinkost«, v katerem prireja debatne večere, komorne koncerte, ustvarjalnice – vse seveda v spremljavi njenih kulinaričnih priboljškov. In še toliko njih, ki so danes že najini tesni prijatelji – zlasti zaradi Mmm Beatrice.

Malo ali nič sladkorja

Vzpostavitev spletne trgovine Mmm Beatrice v okviru poziva Vavčer za digitalni marketing, ki ga je razpisal Slovenski podjetniški sklad, sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Namen vavčerja je uvajanje digitalnega marketinga, s čimer se bo povečala njihova konkurenčnost, dodana vrednost oz. prihodki od prodaje.

Product was successfully added to your shopping cart.