Košarica0

V vaši košarici nimate izdelkov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Celoletna osvežitev: jogurtova strnjenka z mandarinino marmelado

Celoletna osvežitev: jogurtova strnjenka z mandarinino marmelado
Vojka Žgavec Clemenz
02.09.2019

Zdaj se je tudi meni – prvič v tem letu – zazdelo, da se je poletje utrudilo. Ne, gotovo se še ni končalo, vsaj pri nas, na Krasu ne. A vročina je popustila, dnevi so krajši in krajina se spreminja.

Vse je spet drugače. Drugače diši, drugačna je svetloba, drugačni smo mi. Dolg sprehod po kraški gmajni, druženje z zares dobrimi prijatelji ali pa ležanje pod murvo – to so tri najboljše stvari, ki so se mi odlično izkazale v takšnih razpoloženjih.

Danes bom izbrala tretje (ležanje pod murvo), a si bom poleg ležalnika dala še mizico, nanjo pa – odlično sladico, ki ne prija le v največji vročini, temveč čez vse leto: jogurtova strnjenka z mandarinino marmelado Mmm Beatrice. Ni presladka (nisem ravno sladkosneda), je pa slastna. In življenje bo še lepše.

Priprava je tako enostavna in hitra, da se tega lahko lotiš tudi, ko nisi najbolj poskočna/poskočen.

 

Sestavine (za 4 osebe):

  1. 300 g jogurta
  2. 100 g kisle smetane
  3. naribana lupinica 1 bio limone
  4. 50 ml limoninega soka
  5. 100 ml mleka
  6. 75 g trsnega sladkorja
  7. 5 listov bele želatine
  8. 150 ml sladke smetane
  9. mandarinina marmelada Mmm Beatrice (št. 11)
  10. 1 žlica pistacijinih jedrc ali žlička naribane temne čokolade

 

Priprava:

  • V hladni vodi namoči želatino. Gladko zmešaj jogurt, kislo smetano, limonino lupinico, limonin sok, mleko in trsni sladkor. Želatino rahlo ožmi in v manjšem lončku na nizki temperaturi raztopi. V tankem curku jo umešaj v pripravljeno zmes. Priporočam, da vse temeljito zmešaš še z električnim mešalcem. Zmes za približno 30 min postavi v hladilnik.
  • Čvrsto stepi sladko smetano in jo previdno umešaj v maso. Kremo razdeli v 4 desertne kozarce. (Jaz si pri tem pomagam z lijem s širšim »grlom«, ki ga z Jurijem rabiva tudi za polnjenje marmeladnih kozarčkov.) Napolnjene kozarce postavi v hladilnik.
  • Počakaj vsaj 1 uro, da se strnjenka dobro strdi. Na vrh kreme postrezi žličko mandarinine marmelade Mmm Beatrice ter poprhni bodisi z žličko naribane pistacije (če si bolj poskočnega razpoloženja) ali z žličko naribane temne čokolade (če rabiš močnejšo vzpodbudo). Listek sveže mete, limonske trave ali melise bo vse še polepšal.

 

Namig:

namesto mandarinine marmelade lahko poskusiš tudi s pomarančno marmelado št. 12 ali pa z marmelado št. 15: pomaranče s čokolado.

Ekola! Pa naj ti tekne. ;)