Košarica0

V vaši košarici nimate izdelkov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Chutney ljubi zelenjavo: melancane na žaru z mareličnim čatnijem

Chutney ljubi zelenjavo: melancane na žaru z mareličnim čatnijem
Vojka Žgavec Clemenz
06.09.2019

Tako kot z vsemi dobrimi stvarmi, je tudi s čatnijem: veliko predober je, da bi ostal le v deželi, iz katere izvira – v Indiji. Gurmani po vsem svetu ga obožujejo in uporabljajo na najrazličnejše načine, kuharji pa si pri čatnijih dajejo duška in razvijajo nove in nove recepte.

Bistvo zares dobrega, plemenitega čatnija (chutney) je v harmoniji. Kljub temu, da čatni združuje različne okuse – pikantne in sladke, nežne in ostre – nobeden od njih ne sme prevladati. Prav tako se morajo v okusno celoto preplesti prav vse sestavine – sadje, zelenjava, začimbe in ostali dodatki.

Mmm Beatrice je med prvimi, če ne celo prva, kupcem ponudila slovenski čatni, saj sva z Jurijem prepričana, da dober čatni zares pristoji malodane vsepovsod. A ker na najinem vrtu še vedno rastejo melancane (jajčevci), ti danes zaupam, kako jih najraje pripravim.

 

Sestavine:

  • 2-3 srednje velike melancane
  • oljčno olje
  • 3 stroki česna
  • šopek svežega petršilja
  • marelični čatni - chutney Mmm Beatrice (št. 27)

 

Priprava:

  1. Melancane nareži na približno 5 mm debele kolobarje in jih nasoli. (To gre najbolje z rokami – sol rahlo vtri v melancane.) Dobro segrej ponev za žar. Melancanine kolobarje položi na razgreto ponev in jih čez čas obrni. To ponavljaj, dokler niso melancane lepo opečene.
  2. Medtem na drobno nasekljaj česen in petršilj in ju predeni v skodelico. Prilij oljčno olje (količino prilagodim občutku, a z oljem nikar pretirano ne varčuj, saj morajo biti melancane »žmohtne«) in premešaj.
  3. Ko so melancane lepo (zlato-rjavo) popečene, jih poberi v skledo. Še vročim dodaj nekaj pripravljene marinade in dobro premešaj. S postopkom nadaljuj, dokler ne popečeš vseh melancan.
  4. Popečene melancane ponudi tople ali hladne. Lahko jih tudi shraniš v hladilnik in uporabiš naslednji dan. (Pazi le, da jih boš pred serviranjem pravočasno premaknil-a na sobno temperaturo, da se olje primerno »pogreje«.) K melancanam ponudi žličko mareličnega čatnija in zmaga ti gotovo ne more več pobegniti!

 

Tako pripravljene melancane lahko ponudiš kot samostojno jed, prilogo ali predjed.

 

Namigi:

  • najraje uporabim najino staro ponev, ki pa je za pečenje melancan nikoli ne naoljim
  • in da ne pozabim: letos sva na vrtu prvič pridelala ne le navadne (vijolične) melancane, temveč tudi bele melancane; zares so slastne, veliko bolj »maslene« in »homogene«; če imaš možnost, za to jed torej izberi bele melancane
  • pokusi tudi s čebulnim čatnijem ali z marmelado št. 1: hruške, jabolka, kurkuma

 

Dober tek. ;)